trávicí soustava
Funkce-příjem potravy, zpracování potravy, vstřebávání látek do krve, vyměšování nestravitelných zbytků
trávení- mechanické a chemické zpracování potravy
M - rozmělnění na kašovitou hmotu pomocí zubů, jazyka a žaludku
CH- rozklad složitých organických látek na látky jednoduché prostřednictvím enzymů
Vstřebávání= resorpce- látky které vzniky trávením se dostávají do krevního oběhu
Tvoří ji:
Trávicí trubice
- dutina ústní, hltan, jícen,žaludek , tenké střevo, tlusté střevo, konečník
+ slinivka břišní a játra
- vzniká z ektodermu(vnější zárodečný list) a entodermu (vnitřní zárodečný list)
- stavba: vazivová tkáň - vnější obal
svalová tkáň
podslizniční vazivo
sliznice
Dutina ústní
- počíná rty
-je obklopena tvrdým a měkkým patrem, tvářemi a spodinou dutiny ústní s jazykem
- její součástí jsou zuby a slinné žlázy
- jazyk- pohyblivý svalnatý orgán- příčně pruhovaná svalová tkáň
- na povrchu jsou papily (bradavky) a chuťové pohárky
- je připevněn k jazylce a spodině dutiny ústní
- uzdička- řasa
- funkce- vylučování slin, rozmělňování potravy, posun soust, vyvolání polykacího reflexu
Zuby- útvary uložené v horní a dolní čelisti na dásňovém výběžku
- umístěn v zubní jamce pomocí ozubice(vazivová tkáň) - pružnost
vnější stavba- korunka, krček, kořen- jeho povrch kryje cement
vnitřní stavba- sklovina(email)- tvoří ji minerální látky-> nejtvrdší tkáň těla- lze ji narušit org. Kyselinami- zubní kaz
zubovina(dentin)- složením se podobá kostní tkáni, složena z buněk(odontoblasty) ze zubní dřeně
zubní dřeň- obsahuje nervy a cévy, je velmi prokrvená- inervace a výživa zubu
druhy zubů- řezáky (I)- jeden kořen, řezání potravy, dlátovitá korunka
špičáky (C)- trháky - trhají potravu
Třenové (P)- mají dva kořeny a dva hrboly, pomáhají při rozkousání
stoličky(M)- rozdíl mezi spodními a horními- horní mají tři a dolní dva kořeny, slouží k rozkousání potravy
- zuby moudrosti- vyrůstají pouze někomu
zubní vzorec- mléčný chrup- i1,i2, c1, m1,m2 - jedna čtvrtina chrupu
- definitivní chrup- I1,I2,C1,P1,P2,M1,M2,M3 - dohromady 32
- mléčný chrup narůstá kolem 6 měsíce, výměna od šesti let, mají mělké kořeny
- choroby- zubní kaz - bakterie, které rozkládají cukry na organické kys., které narušují sklovinu
- předchází se správnou hygienou a požíváním bakterií, které ničí ty škodlivé
-paradentóza - zánět ozubice- nelze efektivně léčit, jen zmírňovat
- zubní kámen- ztvrdlé minerální látky na povrchu zubu
Slinné žlázy- 3 páry velkých - příušní-zánět=příušnice, podjazykové, podčelistní
mnoho drobných slinných žláz
sliny- macinózní- hlenovité
- serózní - vodnaté
- složení-voda(99%)+ organické látky- enzymy- ptyalin- rozkládá škroby na jednodušší cukry
- lysozym- ničí bakterie a viry
-mucin - hlenotvorná látka
+ anorganické látky
- denně vyloučí člověk necelé dva litry slin
- reflexní vylučování
Hltan
- viz dýchací soustava
Jícen
-28-30cm
- prochází dutinou hrudní z průdušnicí
- ústí do žaludku
- tvořen- 2/3-příčně pruhované svaly
1/3- hladká svalovina
- význam- zpracování sousta- zúžením a roztažením
- peristaltika- vlna - posouvá potravu směrem ke konečníku
Žaludek
- na začátku a na konci jsou svěrače-horní-česlo(kardie)- od jícnu
- dolní- vrátník (pylorus) - od tenkého střeva
- v horní části žaludku- fundus- klenba - obsahuje vzduch
-Dutý svalnatý orgán, který leží v horní části dutiny břišní pod bránicí
- z pravé strany na něj přiléhají játra
- nepravidelný tvar- závisí na množství přijaté potravy
- objem- 1-2l - dle množství přijaté potravy
- střední část- tělo žaludku
- spodní část- vrátníková
- uvnitř žaludku je bohatě zřasená sliznice
- obsahuje žlázy- vylučující kys. Chlorovodíkovou - ničí choroboplodné zárodky, rozkládá maso
- přeměňuje pepsinogen na pepsin
- vylučující hlen(mucin)- ochranná funkce-chrání sliznici před HCl- nefunguje-li-> žaludeční vředy
- vylučující žaludeční šťávy- enzymy- pepsinogen- aktivuje se na pepsin- rozklad org. Látek- bílkovin
- chymozin- sráží mléko na vločkovité útvary-usnadnění trávení
- pouze u dětí-kojenců
- kojenecká lipáza- rozklad masa u dětí
Gastrin- hormon vylučující žaludeční šťávy
Význam- chemické trávení
mechanické trávení- pomocí stěn žaludku
zásobárna potravy- některé látky si drží déle- tuky(nejrychleji prochází cukry)
vstřebávání jednoduchých látek- alkohol, léky
Onemocnění- žaludeční vředy- při střesu se vylučuje málo mucinu a HCl leptá stěny žaludku
- bakterie helicobakter pyroti
Tenké střevo
-délka 3-5m, šířka 3-3,5 cm
- dělí se na tři části: krátký úsek- dvanáctník - prostředí podobné žaludku, délka 12ti palců(25-30cm)
- vývod slinivky břišní a jater(žluči)
- hrbolek- Vaterská papila
- činění šťáv slinivky břišní probíhá neutralizace tráveniny přicházející z žaludku
- pankreatická šťáva(ze slinivky břišní)- chemické trávení
- enzym trypsinogen - aktivací se mění na aktivní trypsin - rozklad bílkovin
- lipáza- štěpení lipidů
- amyláza- navazuje na činnost ptyalinu- rozklad cukrů
- žluč- provádí emulgaci tuku na snadněji rozkladatelnou formu
dlouhý úsek- lačník- u mrtvého člověka je prázdný
- chemické trávení- střevní šťáva enzymy:
-erepsin- štěpí bílkoviny
-lipáza- štěpí tuky
-amyláza- štěpí cukry
- enterokináza- přeměna trypsinogenu na trypsin-štěpí bílkoviny
- vstřebávání látek- do krve- cukry, bílkoviny
- do mízy- tuky
- probíhá přes klky
- kyčelník- ubývá klků, dokončuje se vstřebání jednoduchých látek
- klky(villy)- výběžky na stěně tenkého střeva- zvětšují prostor pro vstřebávání 600x
- 20-40 na 1 mm2, celková plocha 300m2
- vybíhají z podslizničního vaziva - prochází jím žíly, lymfatická/mízní céva- větví se do jednotlivých klků
- vstřebávají se tam tuky
tepna- z ní vychází tepénka do klku a větví se na síť vlásečnic
-vstřebání cukrů a aminokyselin (B)
- žíly se napojí na vrátnicovou a odvádí krev do jater
- na povrchu mají malinké výběžky mikroklky (microvilly)
Mezi tenkým a tlustým střevem je slepé střevo- obsahuje červovitý výběžek- apendix
Tlusté střevo
- dlouhé asi 1,5 m
- široké 5cm
- skládá se z několika částí- vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník a esovitá klička => vede do konečníku
- probíhají tam hnilobné- činností bakterií (např.: Escherichia coli)- rozklad zbytku bílkovin
- vzniká vitamín B a K
a kvasné procesy-činností kvasinek- rozklad cukrů, vlákniny
- vznikají střevní plyny- rozpohybují tráveninu
- vstřebávání vody do organismu
- okolo je soustava mízních uzlin - Peyerovy pláty
Konečník
- dvě části- pánevní a řitní zakončená svěračem
Metabolismus
Cukry-ptyalin(sliny)-> amyláza (tenké střevo)
Bílkoviny-pepsin(žaludek)->trypsin( tenké střevo)-> Erepsin (lačník)
Tuky-lipáza(tenké střevo)
Játra (hepar)
- největší žláza v lidském těle(ne orgán)
- tvoří je jedna tkáň
- váha- 1,5 kg
- leží v dutině břišní pod bránicí vpravo
- na povrchu je vazivové pouzdro, které je upevňuje a dává jim tvar
- jsou tvořena dvěma laloky- pravý je větší- oddělenými vazivovou přepážkou
- dvě prohlubně- pro dolní dutou žílu
- pro žlučník
- jaterní branka- vstup do jater
- jaterní tepna, vrátnicová žíla- přivádí krev z trávicího traktu,jaterní žíla, žlučovod,
- základní stavební a funkční jednotkou je jaterní lalůček- velikost kolem 1mm- skládá se z trámců(dvou řad) buněk
-do jaterního lalůčku je přiváděna krev větvemi(cévami), které se oddělí z jaterní tepny a vrátnicové žíly
-> krev se dostane do kontaktu s jaterními buňkami -> probíhají metabolické děje, čištění, detoxikace
-> je odváděna z lalůčků jaterní žilkou do jaterní žíly
-> je odváděna žluč kapilárami do žlučníku
Žluč
hnědožlutá tekutina, která vzniká v jaterních lalůčkách a je odváděna do žlučovodu.
Složení: Voda, Žlučové soli(emulgace tuků v tenkém střevě), žlučová barviva(bilirubin, biliverdin), minerální látky, sacharidy,..
1 litr žluče za jeden den. V případě nepotřeby se hromadí v žlučovém měchýři(zahušťování),žlučové kameny přiucpávájí žlučovod - kolika.
Procesy v játrech: metabolismus(glukóza -> glykogen, sacharidy -> tuky, vznik plazmatických bílkovin- globuliny,protrombin,..; uvolněný dusík -> močovina
Další děje: zdroj vitamínů rozpustné v tucích( A,D, K), detoxikace látek(odbourávání škodlivých látek), odbourávání hemoglobinu za vzniku žlučových barviv a vzniká železo - buňky, které odbourávají - kupferovy buňky - rozklad, jaterní lalůček
Slinivka břišní
- v ohbí dvanáctníku
- žláza patřící k trávicí soustavě
-28cm
- širší část= tělo, tenčí část= ocas
- žláza s vnitřní a vnější sekrecí
-Vnější- vzniká pankreatická šťáva vede do dvanáctníku
- vnitřní- látky- hormony- které jsou vytvářeny(Langerhansovy ostrůvky) a rozváděny krví
Výživa
- dodávání látek, které jsou důležité pro stavbu těla, jeho chod a kterými dodáváme energii
- základní složky: cukry- sacharidy 60% denní dávky
- dělí se do dvou skupin-jednoduché- monosacharidy a disacharidy- glukóza, fruktóza, laktóza, sacharóza,..
- rychlý zdroj energie - sladkosti, ovoce, zelenina, mléčné v.,
- není vždy zdravý-sacharóza zatěžuje organismus, může moc zvednout glukóza
- složené- celulóza, škrob, pektin,...
- pomalé uvolňování glukózy
- celulóza, hemicelulóza-vláknina- čistí střeva
- brambory, těstovin, rýže, lilek, luštěniny, semena, obilí
bílkoviny - základní složkou jsou aminokyseliny
- stavební látky, hormony, enzymy, protilátky
- aminokyseliny- esenciální-plnohodnotné- tělo je nedokáže vyrobit- dodávají se potravou
- maso, mléčné v., vejce
neesenciální -neplnohodnotné- tělo zdravého člověka je dokáže vyrobit samo
- ořechy, ...
tuky= lipidy- zdroj energie, částečně stavební látky
- rozpouštění vitamínů
- obsahují mastné kyseliny
- nasycené- maso, mléčné v., sádlo
- neesenciální
- nenasycené- oleje- semena,
- esenciální- musí se získat potravou
minerální látky- důležité pro tvorbu buněk, tkání a průběh reakcí v těle -činnost organismu
- vápník, hořčík, sodík, síra, draslík, železo
vitamíny -katalyzátory chemických reakcí
- rozpustné ve vodě- B,C
- rozpustné v tucích- A,D,E,K
voda
Složení:
- zelenina- složené cukry, vitaminy, voda, minerální látky, vláknina
-mléčné výrobky- minerální látky, bílkoviny
- masné výrobky- bílkoviny- esenciální aminokyseliny, minerální látky
- upřednostňovat bílé maso a ryby
- salámy a klobásy jsou škodlivé
- pečivo- minerální látky, složené cukry, vláknina,
- bílé- nemá výživné látky- pouze kalorie
- luštěniny, obiloviny- minerální látky, vitaminy, vláknina, škroby, bílkoviny
Pitný režim:
- neslazené(voda)-2-3litry
Co ne: alkohol, sušenky, hranolky, brambůrky, glutaman sodný, E konzervační látky,
Energetický příjem:
- měl by odpovídat výdeji
-bazální metabolismus- udává množství energie, kterou musíte tělu dodat na pokrytí energie při činnosti jednotlivýh orgánů
pokud jste úplně v klidu
+ energie činnosti těla
6000 -20 000 KJ/den
Dělená strava- úprava jídelníčku - aby nebyla příliš zatěžována TS
- potrava se rozdělí do tří skupin - aby se nemíchaly sacharidy a bílkoviny
Makrobiotika- příjem potravy záleží na jing-jang - měl by být v rovnováze
- předchází rakovině tlustého střeva ale může vést k rakovině prsu
Anorexie- odpor pacienta k jídlu
- způsobena různými jinými nemocemi
Mentální anorexie- duševní příčina- touha po hubnutí
- ovlivňuje myšlení
Bulimie- psychické onemocnění
- zvracení, stárnutí kůže, vypadávání vlasů a zubů
Mentální bulimie- záměrné zvracení, přejídání,
- doprovázeno krádežemi
Onemocnění:
-Peptické vředy- místní poškození žaludku kyselinou chlorovodíkovou
- symptomy- pálení žáhy, nevolnost, bolest, úbytek hmotnosti, gastrointestinální krvácení
- zácpa- obtížné až nemožné vyprazdňování stolice -