trávicí soustava

Funkce-příjem potravy, zpracování potravy, vstřebávání látek do krve, vyměšování nestravitelných zbytků

 trávení- mechanické a chemické zpracování potravy

                    M - rozmělnění na kašovitou hmotu pomocí zubů, jazyka a žaludku

                   CH- rozklad složitých organických látek na látky jednoduché  prostřednictvím enzymů

Vstřebávání= resorpce- látky které vzniky trávením se dostávají do krevního oběhu

Tvoří ji:

Trávicí trubice

   - dutina ústní, hltan, jícen,žaludek , tenké střevo, tlusté střevo, konečník

    + slinivka břišní a játra

   - vzniká z ektodermu(vnější zárodečný list) a entodermu (vnitřní zárodečný list)

   - stavba:  vazivová tkáň - vnější obal

                    svalová tkáň

                    podslizniční vazivo

                    sliznice

Dutina ústní

- počíná rty

-je obklopena tvrdým a měkkým patrem, tvářemi a spodinou dutiny ústní s jazykem

- její součástí jsou zuby a slinné žlázy

- jazyk- pohyblivý svalnatý orgán- příčně pruhovaná svalová tkáň

            - na povrchu jsou papily (bradavky) a chuťové pohárky

            - je připevněn k jazylce a spodině dutiny ústní

            - uzdička- řasa

            - funkce- vylučování slin, rozmělňování potravy, posun soust, vyvolání polykacího reflexu

Zuby- útvary uložené v horní a dolní čelisti na dásňovém výběžku

          - umístěn v zubní jamce pomocí ozubice(vazivová tkáň) - pružnost

           vnější stavba- korunka, krček, kořen- jeho povrch kryje cement

           vnitřní stavba- sklovina(email)- tvoří ji minerální látky-> nejtvrdší tkáň těla- lze ji narušit org. Kyselinami- zubní kaz

                                      zubovina(dentin)- složením se podobá kostní tkáni, složena z buněk(odontoblasty) ze zubní dřeně

                                       zubní dřeň- obsahuje nervy a cévy, je velmi prokrvená- inervace a výživa zubu

           druhy zubů- řezáky (I)- jeden kořen,  řezání potravy, dlátovitá korunka

                                  špičáky (C)- trháky - trhají potravu

                                  Třenové (P)- mají dva kořeny a dva hrboly, pomáhají při rozkousání

                                   stoličky(M)- rozdíl mezi spodními a horními- horní mají tři a dolní dva kořeny, slouží k rozkousání potravy

                                                           - zuby moudrosti- vyrůstají pouze někomu

              zubní vzorec- mléčný chrup- i1,i2, c1, m1,m2 - jedna čtvrtina chrupu

                                     - definitivní chrup- I1,I2,C1,P1,P2,M1,M2,M3 - dohromady 32

          - mléčný chrup narůstá kolem 6 měsíce, výměna od šesti let, mají mělké kořeny

          - choroby- zubní kaz - bakterie, které rozkládají cukry na organické kys., které narušují sklovinu

                                                   - předchází se správnou hygienou a požíváním bakterií, které ničí ty škodlivé

                            -paradentóza - zánět ozubice- nelze efektivně léčit, jen zmírňovat

                            - zubní kámen- ztvrdlé minerální látky na povrchu zubu

Slinné žlázy- 3 páry velkých - příušní-zánět=příušnice, podjazykové, podčelistní

                        mnoho drobných slinných žláz

                 sliny- macinózní- hlenovité

                          - serózní - vodnaté

                       - složení-voda(99%)+ organické látky- enzymy- ptyalin- rozkládá škroby na jednodušší cukry

                                                                                                           - lysozym- ničí bakterie a viry

                                                                                                                                          -mucin - hlenotvorná látka

                                                             + anorganické látky

                           - denně vyloučí člověk necelé dva litry slin

                                  - reflexní vylučování

Hltan

- viz dýchací soustava

Jícen

-28-30cm

- prochází dutinou hrudní z průdušnicí

- ústí do žaludku

- tvořen- 2/3-příčně pruhované svaly

                 1/3- hladká svalovina

 - význam- zpracování sousta- zúžením a roztažením

              - peristaltika- vlna - posouvá potravu směrem ke konečníku

    Žaludek     

- na začátku a na konci jsou svěrače-horní-česlo(kardie)- od jícnu

                                                                 - dolní- vrátník (pylorus) - od tenkého střeva

- v horní části žaludku- fundus- klenba - obsahuje vzduch

-Dutý svalnatý orgán, který leží v horní části dutiny břišní pod bránicí

- z pravé strany na něj přiléhají játra

- nepravidelný tvar- závisí na množství přijaté potravy

- objem- 1-2l - dle množství přijaté potravy

- střední část- tělo žaludku

- spodní část- vrátníková

- uvnitř žaludku je bohatě zřasená sliznice

          - obsahuje žlázy- vylučující kys. Chlorovodíkovou - ničí choroboplodné zárodky, rozkládá maso

                                                                                               - přeměňuje pepsinogen na pepsin

                                           - vylučující hlen(mucin)- ochranná funkce-chrání sliznici před HCl- nefunguje-li-> žaludeční vředy

                                          - vylučující žaludeční šťávy- enzymy- pepsinogen- aktivuje se na pepsin- rozklad org. Látek- bílkovin

                                                                                                           - chymozin- sráží mléko na vločkovité útvary-usnadnění trávení

                                                                                                                                - pouze u dětí-kojenců

                                                                                                           - kojenecká lipáza- rozklad masa u dětí

Gastrin- hormon vylučující žaludeční šťávy

Význam- chemické trávení

                 mechanické trávení- pomocí stěn žaludku

                 zásobárna potravy- některé látky si drží déle- tuky(nejrychleji prochází cukry)

                 vstřebávání jednoduchých látek- alkohol, léky

Onemocnění- žaludeční vředy- při střesu se vylučuje málo mucinu a HCl leptá stěny žaludku

                                                      - bakterie helicobakter pyroti         

                                    

Tenké střevo

-délka 3-5m, šířka 3-3,5 cm

- dělí se na tři části: krátký úsek- dvanáctník - prostředí podobné žaludku, délka 12ti palců(25-30cm)

                                                                               - vývod slinivky břišní a jater(žluči)

                                                                                       - hrbolek- Vaterská papila

                                                                               - činění šťáv slinivky břišní probíhá neutralizace tráveniny přicházející z žaludku

                                                                                - pankreatická šťáva(ze slinivky břišní)- chemické trávení

                                                                                       - enzym trypsinogen - aktivací se mění na aktivní trypsin - rozklad bílkovin

                                                                                       - lipáza- štěpení lipidů

                                                                                       - amyláza- navazuje na činnost ptyalinu- rozklad cukrů

                                                                                - žluč- provádí emulgaci tuku na snadněji rozkladatelnou formu

                                   dlouhý úsek- lačník- u mrtvého člověka je prázdný

                                                                      - chemické trávení- střevní šťáva enzymy:

                                                                                                               -erepsin- štěpí bílkoviny

                                                                                                               -lipáza- štěpí tuky

                                                                                                               -amyláza- štěpí cukry

                                                                                                               - enterokináza- přeměna trypsinogenu na trypsin-štěpí bílkoviny

                                                                        - vstřebávání látek- do krve- cukry, bílkoviny

                                                                                                          - do mízy- tuky

                                                                             - probíhá přes klky

                                                          - kyčelník- ubývá klků, dokončuje se vstřebání jednoduchých látek

- klky(villy)- výběžky na stěně tenkého střeva- zvětšují prostor pro vstřebávání 600x

           - 20-40 na 1 mm2, celková plocha 300m2

           - vybíhají z podslizničního vaziva - prochází jím žíly, lymfatická/mízní céva- větví se do jednotlivých klků

                                                                                                                - vstřebávají se tam tuky

                                                                        tepna- z ní vychází tepénka do klku a větví se na síť vlásečnic

                                                                                           -vstřebání cukrů a aminokyselin (B)

                                                                      - žíly se napojí na vrátnicovou a odvádí krev do jater

          - na povrchu mají malinké výběžky mikroklky (microvilly)

Mezi tenkým a tlustým střevem je slepé střevo- obsahuje červovitý výběžek- apendix

 

Tlusté střevo

- dlouhé asi 1,5 m

- široké 5cm

- skládá se z několika částí- vzestupný tračník, příčný tračník, sestupný tračník a esovitá klička => vede do konečníku

- probíhají tam hnilobné- činností bakterií (např.: Escherichia coli)- rozklad zbytku bílkovin

                                              - vzniká vitamín B a K

                             a kvasné procesy-činností kvasinek- rozklad cukrů, vlákniny

         - vznikají střevní plyny- rozpohybují tráveninu

- vstřebávání vody do organismu

- okolo je soustava mízních uzlin - Peyerovy pláty

Konečník

- dvě části- pánevní a řitní zakončená svěračem

 

Metabolismus

Cukry-ptyalin(sliny)-> amyláza (tenké střevo)

Bílkoviny-pepsin(žaludek)->trypsin( tenké střevo)-> Erepsin (lačník)

Tuky-lipáza(tenké střevo)

 

Játra (hepar)

- největší žláza v lidském těle(ne orgán)

- tvoří je jedna tkáň

- váha- 1,5 kg

- leží v dutině břišní pod bránicí vpravo

 - na povrchu je vazivové pouzdro, které je upevňuje a dává jim tvar

- jsou tvořena dvěma laloky- pravý je větší- oddělenými vazivovou přepážkou

- dvě prohlubně- pro dolní dutou žílu

                              - pro žlučník

- jaterní branka- vstup do jater

                   - jaterní tepna, vrátnicová žíla- přivádí krev z trávicího traktu,jaterní žíla,  žlučovod,

- základní stavební a funkční jednotkou je jaterní lalůček- velikost kolem 1mm- skládá se z trámců(dvou řad) buněk

-do jaterního lalůčku je přiváděna krev větvemi(cévami), které se oddělí z jaterní tepny a vrátnicové žíly

   -> krev se dostane do kontaktu s jaterními buňkami -> probíhají metabolické děje, čištění, detoxikace

      -> je odváděna z lalůčků jaterní žilkou do jaterní žíly

       -> je odváděna žluč kapilárami do žlučníku

Žluč

hnědožlutá tekutina, která vzniká v jaterních lalůčkách a je odváděna do žlučovodu.

Složení: Voda, Žlučové soli(emulgace tuků v tenkém střevě), žlučová barviva(bilirubin, biliverdin), minerální látky, sacharidy,..

1 litr žluče za jeden den. V případě nepotřeby se hromadí v žlučovém měchýři(zahušťování),žlučové kameny přiucpávájí žlučovod - kolika.

Procesy v játrech: metabolismus(glukóza -> glykogen, sacharidy -> tuky, vznik plazmatických bílkovin- globuliny,protrombin,..; uvolněný dusík -> močovina

Další děje: zdroj vitamínů rozpustné v tucích( A,D, K), detoxikace látek(odbourávání škodlivých látek), odbourávání hemoglobinu za vzniku žlučových barviv a vzniká železo - buňky, které odbourávají - kupferovy buňky - rozklad, jaterní lalůček

 

Slinivka břišní

- v ohbí dvanáctníku

- žláza patřící k trávicí soustavě

-28cm

- širší část= tělo, tenčí část= ocas

- žláza s vnitřní a vnější sekrecí

   -Vnější- vzniká pankreatická šťáva vede do dvanáctníku

    - vnitřní- látky- hormony- které jsou vytvářeny(Langerhansovy ostrůvky) a rozváděny krví

 

Výživa

- dodávání látek, které jsou důležité pro stavbu těla, jeho chod  a kterými dodáváme energii

- základní složky: cukry- sacharidy 60% denní dávky

                                     - dělí se do dvou skupin-jednoduché- monosacharidy a disacharidy- glukóza, fruktóza, laktóza, sacharóza,..

                                                                                       - rychlý zdroj energie - sladkosti, ovoce, zelenina, mléčné v.,

                                                                                       - není vždy zdravý-sacharóza zatěžuje organismus,  může moc zvednout glukóza

                                                                               - složené- celulóza,  škrob, pektin,...

                                                                                         - pomalé uvolňování glukózy

                                                                                         - celulóza, hemicelulóza-vláknina- čistí střeva

                                                                                         - brambory, těstovin, rýže, lilek, luštěniny, semena, obilí

                               bílkoviny - základní složkou jsou aminokyseliny

                                                 - stavební látky, hormony, enzymy, protilátky

                                                 - aminokyseliny- esenciální-plnohodnotné- tělo je nedokáže vyrobit- dodávají se potravou

                                                                                                       - maso, mléčné v., vejce

                                                                                neesenciální -neplnohodnotné- tělo zdravého člověka je dokáže vyrobit samo

                                                                                                          - ořechy, ...

                               tuky= lipidy- zdroj energie, částečně stavební látky

                                                     - rozpouštění vitamínů

                                                     - obsahují mastné kyseliny

                                                                   - nasycené- maso, mléčné v., sádlo

                                                                                       - neesenciální

                                                                   - nenasycené- oleje- semena,

                                                                                        - esenciální- musí se získat potravou

                               minerální látky- důležité pro tvorbu buněk, tkání a průběh reakcí v těle -činnost organismu

                                                             - vápník, hořčík, sodík, síra, draslík, železo

                               vitamíny -katalyzátory chemických reakcí

                                                 - rozpustné ve vodě- B,C

                                                 - rozpustné v tucích- A,D,E,K

                               voda

Složení:

  - zelenina- složené cukry, vitaminy, voda, minerální látky, vláknina

  -mléčné výrobky- minerální látky, bílkoviny

  - masné výrobky- bílkoviny- esenciální aminokyseliny, minerální látky

            - upřednostňovat bílé maso a ryby

            - salámy a klobásy jsou škodlivé

  - pečivo- minerální látky, složené cukry, vláknina,

        - bílé- nemá výživné látky- pouze kalorie

  - luštěniny, obiloviny- minerální látky, vitaminy, vláknina, škroby, bílkoviny

Pitný režim:

- neslazené(voda)-2-3litry

 

Co ne: alkohol, sušenky, hranolky, brambůrky, glutaman sodný, E konzervační látky,

Energetický příjem:

- měl by odpovídat výdeji

-bazální metabolismus- udává množství energie, kterou musíte tělu dodat na pokrytí energie při činnosti jednotlivýh orgánů 

                                            pokud jste úplně v klidu

 + energie činnosti těla

6000 -20 000 KJ/den

Dělená strava- úprava jídelníčku - aby nebyla příliš zatěžována TS

                          - potrava se rozdělí do tří skupin - aby se nemíchaly sacharidy a bílkoviny

Makrobiotika- příjem potravy záleží na jing-jang - měl by být v rovnováze

                          - předchází rakovině tlustého střeva ale může vést k rakovině prsu

Anorexie- odpor pacienta k jídlu

                  - způsobena různými jinými nemocemi

Mentální anorexie- duševní příčina- touha po hubnutí

                                      - ovlivňuje myšlení

Bulimie- psychické onemocnění

              - zvracení, stárnutí kůže, vypadávání vlasů a zubů

Mentální bulimie- záměrné zvracení, přejídání,

                                - doprovázeno krádežemi

 

Onemocnění:

-Peptické vředy- místní poškození žaludku kyselinou chlorovodíkovou

                             - symptomy- pálení žáhy, nevolnost, bolest, úbytek hmotnosti, gastrointestinální krvácení

- zácpa- obtížné až nemožné vyprazdňování stolice -